PLANNING & LOCATIE

HOE LANG DUURT HET BOUWEN VAN EEN CAMPER?

WAAR KAN IK MIJN BUS OMBOUWEN TOT CAMPER?

Twee belangrijke praktische zaken: hoeveel tijd heb je om de bus om te bouwen en waar ga je dat doen? Ga je naast je baan in de avond uren en weekenden klussen of heb je de mogelijkheid om er fulltime aan te werken? Kan de bus op eigen terrein staan, bij een bekende of ga je een plek huren? Voordat je begint met het avontuur, is het belangrijk dat je dit op orde hebt.

PLANNING

Hoe lang je er over gaat doen hangt af van een aantal zaken:

- ga je fulltime eraan werken of een aantal uur per week?

- ben je handig of heb je ervaring met klussen?

- ga je het alleen doen of krijg je hulp?

Op forums en blogs lees je vaak dat een ombouw 6 maanden tot een jaar duurt. Dit kan zeker kloppen als je het naast je huidige baan doet en het dus van de avonduren en weekenden moet hebben. Ben je een ervaren klusser dan kan het ook sneller.

 

Mijn eerste ombouw als onervaren klusser duurde twee maanden. Hier ben ik fulltime mee bezig geweest. Van aankoop tot eindproduct inclusief onderzoek doen (pas na de aankoop gedaan).

Daarbij ligt het er natuurlijk aan wat voor kwaliteit je wenst. Ben je heel nauwkeurig en besteed je veel tijd aan elk detail? Of ben je wat minder precies en maakt het fijne werk je niet zoveel uit. Met de hierboven genoemde tijden kan je als eindresultaat zeker een zeer nette camper opleveren.

Wat wellicht het meest belangrijke is tijdens het hele proces, is dat je geduldig blijft, veel onderzoek doet en met plezier de beste oplossing probeert te vinden. Vergeet ook zeker niet bij anderen af te kijken!

LOCATIE

Op de volgende plekken kan je de camper gaan ombouwen:

- eigen terrein

- op het terrein van een bekende

- werkplaats huren

- bij een lokale boer

- op een publieke parkeerplaats

Het meest aangenaam en praktisch is natuurlijk op eigen terrein. Je kan op elk moment even aan de bus klussen, is gratis en staat voor niemand in de weg. Alleen heeft lang niet iedereen deze luxe. Daarbij kan je de bus schorsen (geen wegenbelasting) op eigen terrein. Als de bus geschorst is, betekend dit wel dat je er niet mee mag rijden en hier dus ook geen bouwmaterialen mee kan halen.

Bij een bekende of lokale boer is een prima tweede optie waar je het gratis of tegen een kleine betaling kan doen. Het is wel verstandig om goede afspraken te maken wat betreft tijden, geluidsoverlast en gebruik van gereedschap / materialen.

Als dit beide niet gaat, dan zal je een werkplaats moeten huren. Er zijn helaas niet veel werkplaatsen beschikbaar waar grote bussen in terecht kunnen. Daarbij is dit vaak prijzig..

En als laatste optie kan je de bus op een publieke parkeerplaats ombouwen. Zorg wel dat die niet voor iemand anders huis staat en het liefst op een parkeerplaats die toch meestal al leeg staat. Je wilt namelijk niet dat mensen gaan klagen, want het is niet de bedoeling om een parkeerplaats als werkplek te gebruiken.