KOSTEN

HOEVEEL KOST HET OMBOUWEN VAN EEN BUS TOT CAMPER?

Ga je zelf een camper bouwen of toch een kant-en-klaar camper kopen? Een zelfbouw camper kost veel onderzoek, geduld en tijd. Ook moet je het leuk vinden om te doen. Wellicht is een camper kopen een beter idee? Vaak is het kosten plaatje de doorslaggevende factor om het wel of niet zelf te doen. Hier een overzicht van hoeveel een zelfbouw camper kan kosten.

Hoeveel kost een bus?

Zoals iedereen zegt kan je het zo gek maken als je het zelf wilt, maar daar wordt het niet echt duidelijker op. Daarom hier een duidelijk overzicht van wat een bus kan kosten uitgaande dat de bus aan het volgende voldoet:

- bouwjaar 2010 of jonger

- minder dan 200.000km op de teller

- geen beschadigingen

- goede technische staat

- Formaat L2H2 of L3H2

€9.000,- | €15.000,-

Dit is de prijs die je betaald voor een bus vandaag de dag. Ja het is een hoop geld, maar dan heb je wel een goede basis voor jouw camper. Als je dit te duur vindt en je hebt geen haast, dan kan je wachten tot er iets goedkopers voorbij komt. Dit zal zo nu en dan gebeuren als een particulier zijn bus verkoopt en er geen btw over betaald hoeft te worden. Maar je mag ervan uitgaan dat tussen de 9k en 15k een 'normaal' bedrag is voor een fatsoenlijke bus.

Hoeveel kost de inbouw?

Iedereen heeft zijn eigen wensen en daarom kan hier niet één duidelijk antwoord op gegeven worden. Om toch een goede indicatie te geven, zie je hier hoeveel het kost om een vanlife waardige inbouw te maken die het volgende bevat:

- Uitgebreide elektra (zonnepanneel, omvormer, opladen tijdens het rijden)

- Volledig houten interieur + afwerking

- Nodige apparatuur (porta potti, boiler douche, koelbox, koken op gas)

- Genoeg licht (dakluik en zijraam)

- Een hippe afwerking (greepjes, kussens, spotjes, kraan, fornuis..)

€6.000,- | €10.000,-

Voor deze prijs heb je een zeer volledige inbouw die aan de punten voldoet van het abstracte overzicht. De lijst van benodigdheden is echter heel lang als je alles gaat uitschrijven. De prijs hangt ook af van de kwaliteit spullen die je koopt. Ga je voor nieuwe spullen van een aangeschreven merk of op zoek naar een tweedehands koopje? Wil je meerdere zonnepanelen een LPG gastank en een compressor koelkast of is één klein zonnepaneel, Camping Gaz en een simpele koelbox voldoende? Denk ook aan de bijkomende kosten zoals bedrading, schroeven, gereedschap, kit, verf, scharnieren et cetera.

Als je voor het eerst een camper gaat bouwen, kan je vooraf niet alle kosten in kaart brengen. Gaandeweg kom je altijd dingen tegen die je toch anders wilt doen of nog niet aan gedacht had. Wil je toch een zo overzichtelijk mogelijke lijst van alle benodigdheden en bijbehorende kosten? Neem dan contact op!